4200 покупко-продажби на недвижими имоти са регистрирани в Пловдив за последните

...
4200 покупко-продажби на недвижими имоти са регистрирани в Пловдив за последните
Коментари Харесай

Спад на сделките с имоти в Пловдив, всяка четвърта покупка е с ипотека

4200 сделки на недвижими парцели са регистрирани в Пловдив за последните три месеца - от юли, август и септември. От осъществените покупко-продажби парцели в Пловдив 224 са със законна ипотека, а 896 с договорна ипотека, което значи, че 26% или всяка четвърта покупка на парцел е финансирана от банка. 
Прочетете още
Традиционно през третото тримесечие на годината се сключват по-малко покупко-продажби с парцели, поради летните отпуски. Най-натоварени пък са месеците октомври-декември. 

Въпреки сезонните специфики, се вижда първи сериозен спад на сделките с парцели. През същия интервал на 2021, покупко-продажбите в Пловдив са били 4664, до момента в който през пандемичната 2020 година - 3913. На процедура това значи, че спадът на покупко-продажби по отношение на предходната година е към 10%. 

В национално равнище, изключително на най-горещия пазар - София, наклонността по спад на сделките също се вижда. 

От юли до септември са регистрирани 62 459 сделки с недвижими парцели. Това е със 7,23% по-малко по отношение на същия интервал на 2021 година, демонстрират данните на Агенцията по вписванията. В столицата отливът е малко над 15% по отношение на третото тримесечие на предходната година. 

Личи си, че през летните месеци, най-активен е бил пазарът на парцели на морето. В Несебър да вземем за пример има регистрирани 3107 сделки на парцели единствено за периода от юли до септември. Това съвсем се приближава до размера покупко-продажби в Бургас, където има 21% растеж на договорите с парцели по отношение на година обратно. 

Тенденциите на пазара отразяват най-вече равнището на новото строителство. Според специалисти, жилищата втора употреба поддържат същите равнища на продажба. Свиването на строителната продукция по време на пандемията е измежду аргументите за следения спад в този момент. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР